Singa In Disguise: .entri paling panjang aku tapi insaflah!.

.entri paling panjang aku tapi insaflah!.

..السلام عليكم

nazak! :face73: okey.. dunia sekarang dah nazak.. sekarang aku tanyew korang and bagi statement aku sekaly.. sekarang korang komen.. blogger-emoticon.blogspot.com ape salah ke ape yang aku cakap niyh??:face24:
all right! lets begin...blogger-emoticon.blogspot.com

tahu tak kenapa baru-baru ni banyak bencana alam selalu terjadik?:2:
sebab BUMI dah :117: TAK sanggup tengok maksiat yang korang buat ATAS BUMI NI:v:

tahu tak kenapa lebih ramai ISLAM dlm IC :49: daripada ISLAM yang sebenar-benarnya?:95:
sebab DI PADANG MASYAR NANTI umat islamlah yang PALING BANYAK KETURUNAN tapi PALING BANYAK YANG NYATA SESAT:119:

tahu tak kenapa baru-baru ni :96: MANUSIA dah makin hilang sifat kemanusiaan nyew?:face6:
sebab dah dinyatakan dalam AL-QURAN sebagai TANDA-TANDA KECIL KIAMAT:j:

oke,banyak lagi yang aku nak cakap kan..:g: tapi cukuplah ni..:123: untuk menambah keimanan dalam diri.. sile sambung bace entri dibawah ni..blogger-emoticon.blogspot.com


GAMBARAN HARI KIAMAT
:47:Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati :104: kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.:134:

:47:Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini:120:" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup,:22: tidak mati.

:47:Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata :22: tidak berbukit atau bulat :21: seperti bumi.

:47:Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. blogger-emoticon.blogspot.com Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.:135:

:47:Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka :30: tidak rasa malu :g: kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang :face22: tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.:20:

:47:Lalu datanglah api yang berterbangan:j: dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), :103:berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa).:f: Ketika itu, ibu akan lupakan anak, :131: suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka:x:

:47:Setelah semua makhluk dikumpulkan, :26: matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.:3:

:47:Tiba-tiba langit yang tebal pecah:f: dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk :face73: terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.:6:

:47:Kemudian :26: matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda.:98: Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. :115: Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, :98: bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh :19: sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.:134:

:47:Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja.blogger-emoticon.blogspot.com Orang bukan mukmin :117: akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya blogger-emoticon.blogspot.comtidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. :20: Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.:j:

:47:Semua makhluk berada bawah cahaya matahari blogger-emoticon.blogspot.com yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. :64: Mereka ialah:

:65:Pemimpin yang adil.:face54:
:65::face12:Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
:65:Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.blogger-emoticon.blogspot.com
:65:Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.:27:
:65:Lelaki yang diajak oleh wanita berzina,blogger-emoticon.blogspot.com tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah:r:".
:65:Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (:22: diketahui orang ramai).
:65:Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.blogger-emoticon.blogspot.com

:47:Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia :22:tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman,:l: kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". :face41:Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. :face37: Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. :15:(semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.:face53:

:47: Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT:r: Lalu diperkenankan doa baginda.:face23:

:47:Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati :68:semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. :face27: Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar :103: (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.

:47:Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut.:face36: Lalu dimulakan timbangan amal. :face58: Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. :90: Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.:q:

:47:Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. blogger-emoticon.blogspot.com Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.:129:

:47:Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat.:j: Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.:13:

:47:Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun.:135: Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.:face21:

:47: Perkara pertama yang diminta ialah Islam. :face62:Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.:face32:

:47:Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing :a2: dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.:134:

:47:Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat::face25:
:84:Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.blogger-emoticon.blogspot.com
:84:Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
:84:Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.
(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)blogger-emoticon.blogspot.com
:47:Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti :face61: sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.blogger-emoticon.blogspot.com

:47:Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang:20: lalu.:face36: Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja :face31: yang Berjaya melepasinya. :face22: 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka:f:

:47:Sepertimana sabda Rasulullah SAW: Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat.:w: Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama ::128:

blogger-emoticon.blogspot.comSedekah/amal jariahnya.blogger-emoticon.blogspot.com
:u::i: Doa anak-anaknya yang soleh.
:u: Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.blogger-emoticon.blogspot.com


dicopycat daripada
:133: http://www.ehoza.com/v4/forum/religious-talk-muslim-section/209318-gambaran-hari-kiamat-meh-kita-baca-sama-sama.html untuk tatapan bersamablogger-emoticon.blogspot.com:q:blogger-emoticon.blogspot.com

okey, one more dear~ :g:

TANDA-TANDA KEMATIAN UNTUK ORANG ISLAM

<u>blogger-emoticon.blogspot.comTanda 100 hari sebelum hari mati blogger-emoticon.blogspot.com
:58:Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar.:g: Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.:face14:Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar.:f:

:61:Tanda 40 hari sebelum hari mati :61:
:58:Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokokblogger-emoticon.blogspot.com yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikatmaut akan mengambil :135: daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.:80:

:58:Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. blogger-emoticon.blogspot.comAdapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya. :a:


:61:Tanda 7 hari :61:

:58:Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba :f: ianya berselera untuk makan.:42:


:61:Tanda 3 hari :61:

:58:Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. :face30: Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita :22:mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti :x:

:58:Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi:20: dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi.:face31: Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkanblogger-emoticon.blogspot.com


:61:Tanda 1 hari :61:

:58:Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang:3: iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita :22: akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.:face22:


:61:Tanda akhir:61:

:58:Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. :face72:

:58:Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri :face32: dan menantikan kedatangan malaikat maut:j: untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita:66: dan sekarang akan mematikan pula. :104:


dicopycat daripada:133:http://nursyirah.wordpress.com/2008/05/06/tanda-tanda-kematian-untuk-orang-islam/


readers semua,

here:65: aku nak share lagu feveret aku.. kalau sudi.. sile :99:Pergi Tak Kembali.mp3


notes:tanyew haty.. takut :49: maty ke aku:s: tanyew lagi.. :face59:ke syurga:g: atau ke neraka kah aku:120::119: tanyew diri sendiry.. cukup ke amalan aku:119::face37:


No comments:

Post a Comment

Copyright and all reserved belong to aisyahISMail