Singa In Disguise: Krim Muka Ber MERKURI

Krim Muka Ber MERKURI

Ingat nak share cara buat digital drawing a.k.a digital illustration dengan readers petang ni, but.... Cah terjumpa PAGE NI:j: and dengan penuh rasa prihatin terhadap wanita2, gadis2 diluar sana, I share it today... Cewah:119: Well, I'm a girl too. Okayblogger-emoticon.blogspot.com blogger-emoticon.blogspot.com Cah pernah juga guna produk macam ni masa sekolah dulu. Tapi, sebab kulit Cah ni jenis sensitive, jadi produk tu guna :22: lama, and memang that was a nightmare ever:119::119: Cause kulit Cah memang worse sangat masa tu, sampai MC seminggu okayblogger-emoticon.blogspot.com Trauma, sampai baru lately ni je, Cah mula beranikan diri sikit-sikit guna makeup and so on. That's why I care so much about this.blogger-emoticon.blogspot.com

So, actually I'm kinda shock baca page ni and seem like ramai lagi yang :22:tahu bahana guna produk kecantikan tanpa pengetahuan yablogger-emoticon.blogspot.comCah guna word 'pengetahuan' dekat situ sebab kita WAJIB tahu kandungan apa-apa produk pun yang kita nak guna or ambil any supplement. WAJIB tahu kandungannya.
blogger-emoticon.blogspot.com

blogger-emoticon.blogspot.comCah ada post entry yang lebih kurang sama macam ni masa sekolah dulu. But, I did it generally.:j: Since korang mungkin terlepas pandang entry tu, or you all's :22:tahu pun kewujudan blog Cah ni dulu. So, Cah tinggalkan linknya dekat entry ni juga. KLIK SINI.


Okay, back to the main topic. Apa itu merkuri (mercury) blogger-emoticon.blogspot.com

Ha, tu dia:49:. Yang you all's tengok tu lah, MERCURY = MERKURI. :face36: Takut kan bahan macam tu bertempek di muka korang :face59:.
Krim yang mengandungi merkuri ni ada ciri-ciri khas seperti:

1. Krim Pada umumnya melekit. Sebahagian lagi ada yang mencampurkan merkuri dengan bedak sejuk (bedak jerawat), agar nampak lebih cair. 

2. Krim pada umumnya tidak HOMOGEN (tidak menyatu dan kasar), bila didiamkan minyak akan terpisah dengan bagian padat. 

3. Bau logam merkuri tercium atau sebahagian menggunakan parfume menyengat utk menghilangkan bau logam merkuri tersebut.

 
4. Warna umumnya sangat menarik, kerana tidak menggunakan bahan pewarna utk kosmetik, umumnya menggunakan bahan pewarna tekstil (cap kupu-kupu) warna kuning  dan warna krim putih nya pearly (mengkilat seperti mutiara) 
5. Bila diusapkan pada kulit lengan terasa panas dan gatal. 

6. Pada pemakaian awal menyebabkan  iritasi pada kulit dan kemerahan  bila terkena sinar matahari. 

7. Warna Putih pada kulit tidak lazim, umumnya pucat. 

8. Kulit dapat berubah putih dalam waktu singkat (kurang 1 minggu, tergantung kadar kandungan merkuri) makin tinggi kandungan merkuri, makin cepat memberikan warna putih. 

9. Tidak timbul jerawat sama sekali, hal ini disebabkan lapisan kulit epidermis kita telah rosak, kulit sudah tidak mengandung protein dan melanin yang berfungsi utk melindungi radiasi sinaran matahari juga sudah tidak berfungsi, sampai kulit yang telah tercemar merkuri termasuk nyamuk pun tak ingin hinggap dekat kita. 

10. Pori-pori tampak mengecil dan halus, ini sebenarnya disebabkan lapisan kulit terluar wajah kita telah  nipis  oleh logam merkuri, nampak sepintas lalu kulit mengecil dan halus. Untuk mengujinya anda boleh merasakan dengan mencubanya pada sinaran matahari, kulit terasa terbakar, gatal disertai kemerahan, hal ini disebabkan kulit wajah sudah tidak mendapat perlindungan dari melanin yang berfungsi melindungi wajah kita dari radiasi matahari. 

11. Bila anda telah tercemar merkuri dan pemakaian dihentikan, akan timbul jerawat kecil-kecil  disertai rasa gatal. 

12. Bila pemakaian dihentikan akan bintik-bintik hitam  di bawah kulit sebagian ataupun merata diwajah. 

13. Warna Putih pada kulit wajah lama-kelamaan akan berubah menjadi abu-abu lalu selanjutnya kehitaman. 

14. Untuk lebih lanjutnya dapat menyebabkan kanser kulit, kerosakan jaringan tubuh dan menyebabkan kematian. 

15. Dapat melambatkan  pertumbuhan, menyebabkan cacat dan kematian pada JANIN.
Scary okay baca ni :face58:. Mungkin sekarang you all's rasa produk tu okay dengan korang, but mungkin beri kesan jangka panjang pada korang.:j: Kita tak tahu kanblogger-emoticon.blogspot.com If "dah ter pakai krim tublogger-emoticon.blogspot.comSTOP pakai krim tu and guna pencuci muka supaya dapat neutralkan balik muka you all's, InsyaAllah.:face64:

:134:Lagi mengejutkan bila tahu, yang actually benda ni boleh beli secara borong di Indonesia:face36:. Dengan harga RM450-800 sekilo dah dapat menghasilkan 1000 botol cream:104:. Contohnya:
 
:131: So berhati-hati nak beli krim or produk kecantikan apa-apa pun, bukan nak cepat cantik saja ya. Info ini semua dari page BAHAYA CREAM MERCURY yang Cah share di awal entry tadiblogger-emoticon.blogspot.com. Dan you all's mungkin jugak boleh rujuk dekat PORTAL NI. Rajin-rajin lah blogger-emoticon.blogspot.com link yang Cah dah share tu. Bagi orang baca juga entry ini. Untuk manfaat bersama. Gituuuu:119:
p/s: Nak selamat guna masker buatan sendiri:face68:. Fresh from your kitchen. Hahahaaa:119: Nanti Cah share :90: satu masker apple yang Cah selalu buat dekat rumah okayblogger-emoticon.blogspot.com Babai silent readers semua:face45:.

No comments:

Post a Comment

Copyright and all reserved belong to aisyahISMail